GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Gloednieuwe unieke opleiding: ‘ramphandler’

Neen, geen opleiding om met rampen te leren omgaan, wel een die van aanpakken weet als het gaat om luchtvracht, bagage en passagiers vlot en correct ter bestemming te krijgen. Voortaan in het GO! centrum voor leren en werken Castor in Vilvoorde.

Even voorstellen: behandelaars van luchtvracht/bagage

Ga je op reis of verstuur je een pakketje met het vliegtuig? Dan zorgen zij ervoor dat je reiskoffers of pakketje op de juiste bestemming belanden. In goeie staat en op tijd. Zij begeleiden ook de passagiers tussen vertrekhal en vliegtuig en van vliegtuig naar aankomsthal. Daarnaast verrichten ze ten slotte ook diverse taken op de ‘ramp’.

De ‘ramp’ is het platform buiten het luchthavengebouw waarop het vliegtuig tussen aankomst en vertrek geparkeerd staat. Bijvoorbeeld het plaatsen en wegnemen van wielblokken en veiligheidskegels en het vliegtuig voorzien van elektriciteit en airconditioning. De taken moeten uitgevoerd worden binnen scherpe tijdslimieten. De lat ligt hoog op vlak van efficiëntie, veiligheid en kwaliteit.

De behandelaars van bagage/luchtvracht zijn met meer dan 2000 in België. Ze werken voor bedrijven uit de sector Grondafhandeling op Luchthavens (Paritair Comité 140.04).


Primeur: een gloednieuwe opleiding

In heel België was er geen enkele instelling die een opleiding voor dit beroep organiseerde. In het schooljaar 2015-2016 komt daar eindelijk verandering in. Op 10 juli 2015 keurde op voorstel van minister Crevits,  de Vlaamse Regering de opleiding luchtvracht en bagage goed. Het Centrum Leren en Werken (CLW) Castor in Vilvoorde bijt de spits af. Dit CLW maakt deel uit van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

De opleiding wordt georganiseerd in het Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs (DBSO). In dit opleidingstype volgen de leerlingen de opleiding deels op school en deels op de werkplek. CLW Castor werkt voor het werkplekleren samen met Aviapartner, DHL Aviation en Swissport. Deze bedrijven zijn actief op Brucargo, de goederenluchthaven van Brussels Airport. Zeven leerlingen starten met de opleiding. Ze worden deeltijds tewerkgesteld met een Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO).

Met deze opleiding gaat een wens in vervulling die de sector al zeer lang koesterde. De bedrijven  kunnen extra handen goed gebruiken. Ze hebben nu het vooruitzicht leerlingen te kunnen aanwerven die ze zelf mee hebben begeleid. Een wervend perspectief. Leerlingen weten dat goede prestaties een baan opleveren. Goed voor de motivatie. Win-win dus voor zowel leerling als bedrijf.

Experten van het Sociaal Fonds voor de Afhandeling op Luchthavens (SFAL), het sectorfonds, en de bedrijven tekenden de inhoud en opbouw van de opleiding uit. Samen met mensen van het GO! en het CLW. Leidraad daarbij vormde de Beroepskwalificatie (BK). Die geeft een overzicht van de taken die de beroepsbeoefenaar uitvoert en de daarvoor vereiste kennis en vaardigheden. De sector en het SFAL stelden de BK samen met het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificatie & Studietoelagen (AHOVOKS)  van het Vlaams Onderwijsministerie op.


Duaal Leren: combinatie van leren en werken

Bepaalde competenties kunnen de leerlingen onmogelijk op school aanleren. Bijvoorbeeld de werkzaamheden die aan en rond het vliegtuig moeten uitgevoerd worden. Je hebt er namelijk een vliegtuig voor nodig. Een groot deel van de opleiding moet dus sowieso gegeven worden op de werkplek. Door de wol geverfde werknemers nemen de rol van peter-instructeur op. In die zin loopt deze opleiding vooruit op het Duaal Leren waar de Vlaamse Ministers van Onderwijs (Crevits) en Werk (Muyters) momenteel aan sleutelen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Met deze nieuwe studierichting, op vraag van de sector, vergroten we voor jongeren in het deeltijds onderwijs de arbeidsmarktkansen. Jongeren die vooral willen leren op de werkvloer willen we de uitdaging geven die ze verdienen. Een goede algemene vorming behalen samen met een kwalificatie op de werkvloer. Onderwijs, werk en de bedrijfswereld slaan de handen in elkaar voor het duaal leren.

Meer informatie via

GO! CLW Campus Vilvoorde
02 251 41 87
0478 74 39 10
info@clwcastor.be
www.clwcastor.be
infobrochure Castor
wervingsbrochure SFALLees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1110

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1498

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Klaar voor de arbeidsmarkt

28 juni 2016 AD

Knelpuntberoepen Volwassenenonderwijs

Op 28, 29 en 30 juni behalen zo’n 150 volwassenen hun diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. 70 volwassenen mogen hun graduaatsdiploma in ontvangst nemen. Verder worden er ongeveer 400 certificaten Nederlands uitgereikt aan anderstaligen,

Lees meer 880

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 855

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 942

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 899

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 867

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 767

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder