GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
maandag 19 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Selfie-wijn met body

30 juli 2015 Volwassenenonderwijs
Avondeten op een mooie zomerdag, daar hoort voor veel mensen vast een lekker glas wijn bij. Als je dan je zelfgemaakte wijn kunt bovenhalen smaakt dat ongetwijfeld nog zo goed. Vraag maar aan enkele cursisten uit CVO COOVI in Anderlecht.

Afgelopen schooljaar maakten cursisten van het CVO COOVI in Anderlecht een wijn op basis van montepulciano-druiven uit Abruzzo, Italië. Tijdens de Zomerhappening werd deze eerste zelfgemaakte wijn gepresenteerd en aan het publiek gevraagd te beoordelen. 

Blindproeverij

Om de kwaliteit aan de realiteit te testen, vroegen de studenten in een blinde proeverij aan de bezoekers van de Zomerhappening om hun voorkeur te geven. De COOVI-wijn werd er naast een Montepulciano d’Abruzzo uit het commerciële circuit geschonken. Het resultaat was een droom voor elke cursist en lesgever: 56% van de proevers verkozen de zelfgemaakt wijn!

Uitdaging

De uitdaging voor de cursisten wijnmaker/wijnbouwer was dit schooljaar groot: elke cursist kreeg 24 kg druiven mee naar huis samen met een vergistingsemmer, lepels, gist, gistvoeding en een recept dat ze moesten volgen. Nadat de wijn thuis uitgegist was, werden de resultaten in de klas voorgelegd, geproefd en beoordeeld. Het ene resultaat was al beter dan het andere, wat net het leerzame was aan de oefening. Elke wijn werd dan bijgestuurd om uiteindelijk tot een gemeenschappelijk resultaat te komen: de CVO COOVI Montepulciano Primo Passo 2014.

Goede reputatie

CVO COOVI is al langer een referentie voor opleidingen in fermentatie- en distillatietechnieken. Naast de succesvolle cursussen destilleren en bierbrouwen, wordt met de cursus ‘wijnmaker-wijnbouwer’ aan een lang gestelde vraag tegemoet gekomen onder de deskundige begeleiding van Patrick Nijs, expert-leraar. Nijs studeerde Viticulture aan de befaamde Université du Vin in Suze la Rousse (FR) en is niet alleen lesgever bij CVO COOVI maar ook bij de Wine and Spirits Education Trust, de grootse wijnopleider in de wereld. Zelf is hij tevens actief als wijnbouwer in zijn proefwijngaard ‘Oeterdal’ in Maaseik.


Inschrijven voor de cursus via het secretariaat CVO COOVI, Emile Grysonlaan 1 in Anderlecht. Tijdens de vakantie van 30/6 tem 3/7 en 24/8 tem 28/8 van 13u tot 19u30 of op zaterdagen 4/7 en 29/8 van 8u30 tot 12u30. Meer info via de COOVI-website.


Meer informatie via

Katrien Dedobbeleer
directeur CVO COOVI
katrien.dedobbeleer@coovi.be
0499 58 86 52

Eddy Johnson
communicatieverantwoordelijke
eddy.johnson@sgrbrussel.be
0476 84 23 56


Lees ook

Al gehoord van het CVO-lied?

4 juli 2016 AD

Volwassenenonderwijs

Het was een fantastisch schooljaar bij GO! CVO Antwerpen. En dat is te zien in de einde(school)jaarsvideo! Geproclameerde cursist Dries De Vis zorgde voor het vrolijke en aanstekelijke CVO-lied.

Lees meer 790

Klaar voor de arbeidsmarkt

28 juni 2016 AD

Knelpuntberoepen Volwassenenonderwijs

Op 28, 29 en 30 juni behalen zo’n 150 volwassenen hun diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. 70 volwassenen mogen hun graduaatsdiploma in ontvangst nemen. Verder worden er ongeveer 400 certificaten Nederlands uitgereikt aan anderstaligen,

Lees meer 842

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 711

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 836

Geanimeerd 2D-kansverhaal

Het is nooit te laat om het roer om te gooien en je leven een andere richting te geven. Dat bewijst Lisa Wytynck met haar parcours van tweedekansonderwijs, HBO5-opleiding en volwassenonderwijs.

Lees meer 926

Leren programmeren: the game

Wat je graag doet, doe je vaak beter. In GO! CVO Antwerpen spelen de docenten daarom in op de interesses en talenten van de cursisten om het leerproces extra brandstof te geven. Gamers al gamend leren programmeren bijvoorbeeld.

Lees meer 692

'Je bent goed bezig' doet deugd

Onderwijs is sowieso een verhaal van mensen kansen geven. Toch loopt het voor sommigen anders dan gehoopt en lijken de kansen verkeken. Gelukkig is er ook tweedekansonderwijs zoals in cvo Cervo-Go De Panne. De waarde ervan is groot. Een compliment waard.

Lees meer 1183

Transformeer jezelf

Een nieuw jaar? Waarom dan eens geen nieuwe weg inslaan? Met een prikkelend frisse videonieuwjaarsboodschap lokt CVO Antwerpen ons uit sluimerstand.

Lees meer 841

Open lesweek in aanloop naar Europese dag van de talen

N.a.v. de Europese Dag van de Talen gaven de taaldocenten van GO! CVO Antwerpen in de week van 21 september les met open deuren. Zo kon iedereen gaan ontdekken hoe een les vreemde talen verloopt in het volwassenenonderwijs en er de sfeer gaan opsnuiven.

Lees meer 1022

Zwoele nachten en spannende vertellingen

… GO! CVO VOLT valt in de prijzen op conferentie Europese Dag van de Talen

Lees meer 759

Zehma carrière moaken ...

21 september 2015 AD

Volwassenenonderwijs

... met dank aan CVO Antwerpen. Mike De Ridder (29) behaalde enkele jaren geleden zijn diploma secundair onderwijs multimediaoperator bij CVO Antwerpen. Ondertussen is Mike een grote naam in de Vlaamse hiphopwereld.

Lees meer 1005

Broedplaats voor polyvalent talent

4 september 2015 AD

Volwassenenonderwijs

Op 1 september telde GO! CVO Antwerpen 6000 cursisten. Allemaal mensen die er weer een jaar lang aan hun talentontwikkeling gaan werken. Vanaf dit schooljaar is daar ook de mogelijkheid bij om een opleiding polyvalent verkoper te volgen.

Lees meer 1023

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder