GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 14 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

GO! leerkrachten zijn tevreden leerkrachten

31 augustus 2015 Gezondheid Leerkrachten Mensen maken school
GO! medewerkers voelen zich goed op hun werkplek. Dat blijkt uit de grote welzijnsbevraging die het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft afgenomen bij zijn medewerkers in de scholengroepen.

Leerkrachten en directeurs doen hun werk graag, zijn trots op hun job en die job geeft hen energie. Ze geven ook aan niet de intentie te hebben om in de nabije toekomst van werk te veranderen.

In 2014 organiseerde het GO! voor de tweede keer een welzijnsbevraging voor het personeel in zijn scholengroepen. 14.754 personeelsleden (58%) namen hieraan deel. Vooral leerkrachten en directeurs, maar ook het administratief, medisch- en paramedisch en logistiek ondersteunend personeel werd bevraagd. De resultaten zijn positief, een grote meerderheid is erg tevreden (64%) en enthousiast (80%) over zijn job.

76 procent van de bevraagden geeft aan niet de intentie te hebben om in de nabije toekomst van job te veranderen. "Deze resultaten geven weer wat ik zie als ik onze scholen bezoek, gepassioneerde en enthousiaste mensen in elk niveau van ons onderwijs," zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. "Een verademing tegenover de negatieve berichten die soms in de media verschijnen."

De personeelsleden in de scholengroepen van het GO! voelen zich goed op hun werkplek, ongeacht hun anciënniteit en het onderwijsniveau waarin ze werken. Maar vooral startende leerkrachten en leerkrachten in het basisonderwijs doen hun job enorm graag. "Deze resultaten doen plezier, want het zijn onze mensen die het verschil maken," zegt Verdyck. "hun welzijn is van groot belang voor de kwaliteit van ons onderwijs."

In de bevraging komen ook een aantal werkpunten naar voor, zo blijft de jobonzekerheid bij starters een aandachtspunt. En ook al blijven de werkomstandigheden bij ervaren leerkrachten positief toch geven zij aan minder tevreden te zijn en neemt het ziekteverzuim bij deze groep toe. Directeurs ervaren een hogere werkdruk en de emotionele eisen van hun job wegen zwaar.

"Nog maar eens een pleidooi voor een dringende opstart van het loopbaandebat," zegt Verdyck. "We moeten de jobonzekerheid bij jonge leerkrachten aanpakken en zorgen voor meer doorgroeimogelijkheden tijdens de lerarenloopbaan. De ervaring en kennis die leerkrachten tijdens hun carrière opdoen moeten zij als onderwijsexpert kunnen doorgeven aan jongere collega’s."

Voor deze bevraging deden de scholengroepen van het GO! een beroep op de externe organisatie IDEWE, Belgische externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. De resultaten werden vergeleken met een referentiegroep van werknemers uit verschillende sectoren die beschouwd kan worden als de gemiddelde Vlaamse  werknemer.


Lees ook

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1663

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1125

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1094

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1528

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 815

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1117

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 910

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Lees meer 2141

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 898

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 899

Gaan voor je droom in de TintelStroom

Enkele leraren en ouders van GO! freinet-basisschool TintelTuin in Zoutleeuw zijn ervan overtuigd dat de pedagogische visie van Celestin Freinet ook in het middelbaar een unieke meerwaarde biedt. Daarom starten ze op 1/9/2016 met een freinet-middenschool.

Lees meer 1244

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder