GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
maandag 19 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Biobrons voor Brendan Saux (van het GO!)

28 augustus 2015 Wetenschappen
Vakantie of niet, voor 2260 scholieren stond de week van 12-19 juli in het teken van een examen biologie van het hoogste niveau op de Internationale Biologie Olympiade in het Deense Århus. Brendan Saux van GO! atheneum Oostende pakte er brons.

Net als elk jaar mochten 4 Belgische leerlingen uit de 3e graad naar de Internationale Biologie Olympiade om er te gaan deelnemen aan een reeks proeven om na te gaan hoe sterk hun begrip van de biologie is en er zich te meten met andere leerlingen uit de hele wereld. Dit jaar in het Deense Århus. Brendan Saux van het GO! atheneum (KA2) Oostende was een van de 2260 'leerling-tovenaars'. Hij slaagde erin om brons te behalen. Een puike prestatie als je weet dat er in sommige van de 61 deelnemende landen maar liefst 10 uren biologie per week op het schoolprogramma staan en bij ons slechts twee. Sterk staaltje van Brendan.
 
Hieronder kan je een persbericht lezen dat ons bereikte via het Museum voor Natuurwetenschappen

Brendan, links op de foto.


Brons op het wereldkampioenschap voor Biologie

De Internationale Biologie Olympiade vond dit jaar plaats van 12 tot 19 juli aan de Universiteit in Århus, Denemarken. De competitie, die bestaat uit theoretische en praktische toetsen biologie, is bedoeld voor jongeren van de 3de graad van het secundair onderwijs. 61 landen, verspreid over alle continenten, namen deel. Iedere nationale delegatie bestaat uit vier deelnemers, die laureaat zijn van de preselecties in hun land, naast enkele begeleiders. Deze leraren of professoren biologie vormen de jury en hebben als taak de toetsen voor en na de competitie te evalueren en de vragen te vertalen uit het Engels naar de taal van hun laureaten.
Aan de eerste selectieronde van de Vlaamse Biologie Olympiade namen 2260 leerlingen, uit 220 scholen deel. Brendan Saux van het Koninklijk Atheneum 2 in Oostende en Arne Devriese van het Sint-Pieterscollege in Leuven bleven na de drie preselecties als beste laureaten over. Samen met Florence Leclercq en Caroline Labye, beide van het Sint Hadelincollege in Visé, mochten zij de kleuren van ons landje in Århus verdedigen.


Nobele intenties

Het promoten van wetenschappen is onlosmakelijk verbonden aan het opzet van deze internationale olympiades. Jongeren van dezelfde leeftijd, die dezelfde passie delen, met elkaar in contact brengen is een unieke kans om hun wereldbeeld te verruimen en om respect voor andere culturen bij te brengen. De internationale vriendenkring die de deelnemers tijdens de culturele activiteiten opbouwen, zal tevens hun toekomstige wetenschappelijke carrière ten goede komen.


Immense uitdaging

De toetsen zijn bedoeld voor de wereldtop. De lat ligt hoog en de verwachte vaardigheden en inzichten zijn zo veeleisend dat dit het peil van ons algemeen secundair onderwijs ver overstijgt. Onze deelnemers, die dan wel tot het kruim van onze toekomstige wetenschappers behoren, moeten met hun twee uur biologie per week, het opnemen tegen deelnemers uit wetenschaps-scholen waarvan de leerlingen soms tot 10 uur biologie per week krijgen. Een haast onmogelijke opdracht waarbij men soms de indruk krijgt dat men ‘amateurs’ uit het algemeen secundair onderwijs vergelijkt met ‘professionelen’ uit het wetenschapsonderwijs. De gouden medailles zijn  een onderonsje voor deze laatsten, waarbij vooral Azië en de Verenigde Staten aan bod komen. Binnen deze context leveren onze laureaten prachtige resultaten af. Ze houden zich aan de Olympische gedachte: ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. Het is voor hen een hele prestatie om een bronzen medaille mee naar huis te kunnen nemen. Dit jaar is dit gelukt voor Brendan Saux.

 
Overzicht van de resultaten IBO 2015

Plaats

Voornaam – Naam

Land

Medaille

1

Jinhyun Seok

Zuid Korea

Goud

26

Maria Patricia Inggriani

Indonesië

Goud

27

Guy Cheng

Verenigd Koningrijk

Zilver

74

Hasmik Avagyan

Armenië

Zilver

75

Vaidehi Rakholia

Indonesië

Brons

144

Brendan Saux

België

Brons

147

Maris Sala

Estland

Merit

170

Sine Aaroe Juh

Denemarken

Merit

175

Arne Devriese

België

 

207

Caroline Leclercq

België

 

211

Florence Labye

België

 

De theoretische toets bestond uit honderd vragen. Iedere vraag was opgebouwd volgens hetzelfde stramien: inleidende gegevens, data onder de vorm van tabellen en grafieken, waarna vier stellingen moesten beoordeeld worden met juist of onjuist. Per sessie van 50 vragen was drie uur tijd voorzien. Men kreeg dus niet eens vier minuten per vraag om de stellingen te beoordelen. De gehele test werd digitaal afgenomen met behulp van tablets, wat interessant studiemateriaal voor didactisch onderzoek oplevert.
Dissectie van een kabeljauw, foto’s en microscopische preparaten maken van anatomische onderdelen van  planten, de reactiesnelheid van een enzym bepalen in aan- en afwezigheid van een enzymremmer, het juiste restrictie-enzym bepalen om plasmiden van mutante E. coli-bacteriën te onderscheiden met behulp van de PCR-techniek (polymerasekettingreactie) zijn - in enkele woorden - de taken die de laureaten tijdens de praktijktoets voorgeschoteld kregen. Ieder practicum duurde slechts 90 min., een minimum om dergelijke opdracht te kunnen uitvoeren. De tijd of eerder het gebrek eraan was dan ook een discriminerende factor.


Niet alleen toetsen, maar ook cultuur en ontspanning

Tussen en na de toetsdagen werd er ook gezorgd voor wat ontspanning: de laureaten onderzochten de Deense natuur in het Ecolarium en het Vejle natuurreservaat en uiteraard mocht een bezoekje aan Legoland niet ontbreken. Een bezoek aan Århus en het Moesgaard museum stonden ook op het programma. De Deense organisatoren vervingen ook het dagelijkse gedrukte IBO-news door korte filmpjes die men via YouTube kan bekijken.


Met dank aan …

Dat we aan dit onvergetelijke internationale evenement konden deelnemen, hebben we te danken enerzijds aan de financiële steun van de Vlaamse overheid en van onze sponsors en anderzijds aan de belangeloze inzet van de leerkrachten biologie die hun leerlingen jaar na jaar motiveren om zich voor deze olympiade in te zetten.

Het Belgische laureatenteam na de openingsceremonie van de Internationale Biologie Olympiade 2015 in Århus, Denemarken. Van links naar rechts: Brendan Saux (bronzen medaille), Caroline Leclercq, Florence Labye en Arne Devriese.

Op de website www.ibo2015.org (Engelstalig) en op de webstek van de Vlaamse Olympiades natuurwetenschappen (http://www.vonw.be/biologie) vindt u meer informatie.

Contact: Hugo Vandendries, Coördinator Internationale Biologie Olympiade (Vlaamse Gemeenschap),
e-mail: vandendries.hugo@skynet.be
Marleen Van Strydonck, ondervoorzitter Vereniging Leraren Biologie
e-mail:  marleen.vanstrydonck@skynet.be

 
Meer informatie over de school

Jean Surmont
directeur GO! atheneum (KA2) Pegasus Oostende
059 50 52 61
info@pegasusoostende.be
www.pegasusoostende.beLees ook

Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap

Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november. “Onze proefjes en demo’s zijn gericht op kinderen van tien tot twaalf jaar die wild van wetenschap en techniek zijn."

Lees meer 1063

Perpetuum techmobile: techniek en wetenschap onderweg

Wetenschap en techniek zijn nog nooit zo bepalend geweest om de wereld vorm te geven en daarom horen ze ook sterk aanwezig te zijn in ons onderwijs. GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven duwt alvast flink aan de kar met hun prijswinnende TECHMOBIEL.

Lees meer 1133

De CampusKRAKs

27 mei 2015

Leerzorg Wetenschappen

Sommige leerlingen hebben wat extra uitleg nodig, andere extra uitdaging. In GO! campus Het Spoor in Mol kunnen leerlingen met een neus voor wetenschappen en wiskunde het spoor van hun talent volgen in de KRAK-module.

Lees meer 1336

Topfit in natuurwetenschappen

19 mei 2015

Evenementen Wetenschappen

Op 17 mei was er de proclamatie van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen in Leuven. Daniël Withoeck, leerling 4 Latijn van GO! Erasmusatheneum in Deinze was er ook. Voor een afspraak met de gouden medaille op de Junior Olympiade Wetenschappen.

Lees meer 988

Ballonvaarders met afstandsbediening

4 mei 2015 BB

Wetenschappen

Hoe onderzoek je het best de stratosfeer? Door zelf naar de ruimte te trekken uiteraard! Dat dachten ook Maxime Vandenbosch en Bas van Beusekom, leerlingen van 6 wetenschappen-wiskunde in het GO! atheneum (KA) Tervuren.

Lees meer 991

Hersenspeleologie

Van al onze organen zijn de hersenen ongetwijfeld de intrigerendste. Geen wonder dat velen er gefascineerd door zijn. Zo ook de zesdejaars van GO! atheneum en leefschool De Tandem in Eeklo die dat op Meeting of Minds for Youth met verve aantoonden.

Lees meer 1377

Moon fever

Elke dag komt de zon op. Maar het gebeurt maar eens om de zoveel tijd dat de maan roet in het eten komt gooien en ons het zicht erop ontneemt. Een zonsverduistering laat je niet ongezien voorbijgaan. Vinden ze ook in GO! atheneum Tienen.

Lees meer 1219

Samen zonnekijken, smile!!!

20 maart 2015 PL

Wetenschappen

In de ochtend van vrijdag 20 maart beleven alle leerlingen van de GO! athenea Gentbrugge en Merelbeke en GO! tuinbouwschool Melle live tijdens de schooluren een gedeeltelijke zonsverduistering.

Lees meer 1164

Creatief met vaccin

Kennis toepassen, ideeën uitwerken, samenwerken met leerlingen uit andere scholen, de wereld helpen met een goed concept én de hoofdprijs winnen, dat is wat Margot Maes van GO! atheneum Pitzemburg deed op de creativiteitsmarathon van essenscia Vlaanderen.

Lees meer 1145

Handig met robots

503 jaar geleden liet Erasmus zijn Lof der Zotheid op de wereld los. En zot zijn ze nog steeds in het Erasmusatheneum in Deinze. Toch zot van technologie. En dat zorgt ook voor knappe prestaties, van robothandyman Sibbe Van Looveren op Technologica bv.

Lees meer 1720

Proefbuisleerling reageert positief op olympische test

16 juni 2014

Wetenschappen

Hoe bruisend interessant het ook moge zijn, chemie is voor veel leerlingen toch een vak waarmee het lastig reageren is. Maar sommigen lijken er wel voor geboren, zoals Alexander Soetewey uit GO! atheneum Tienen. Hij werd 3e op de Vlaamse Chemie Olympiade.

Lees meer 1237

Wiskunde leren spelen

Wiskunde zien we vaak als een killervak, maar wie koelbloedig durft volhouden als het moeilijker wordt kan soms ook wel vruchten plukken. Dat is wat ze ervan vinden in GO! atheneum Dendermonde. Met een finaleplaats in de Wiskunde Olympiade tot gevolg.

Lees meer 2087

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder