GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
maandag 19 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

GO!: “Extra werkingsmiddelen voor gelijke onderwijskansen blijven nodig”

26 juni 2015
Het GO! pleit voor het behoud van de extra werkingsmiddelen voor gelijke onderwijskansen. De resultaten van een evaluatie van het Rekenhof en KU Leuven vormen geen aanleiding om het behoud van de huidige gedifferentieerde financiering in vraag te stellen.

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap pleit voor het behoud van de extra werkingsmiddelen voor gelijke onderwijskansen. Dat zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck naar aanleiding van de evaluatie die het Rekenhof en de KU Leuven op 25 juni hebben voorgesteld in de commissie onderwijs in het Vlaams Parlement. "Deze resultaten vormen geen aanleiding om het behoud van de huidige gedifferentieerde financiering in vraag te stellen."

Het Rekenhof en de KU Leuven hebben de besteding van de extra werkingsmiddelen voor scholen met kansarme leerlingen onderzocht. Daaruit blijkt dat die middelen niet alleen aangewend worden voor extra leermiddelen en ondersteuning maar dat scholen ze ook gebruiken om in schoolmaaltijden te voorzien of in uitzonderlijke gevallen onbetaalde schoolfacturen kwijt te schelden. De vraag of de huidige aanwending van de extra werkingsmiddelen gelijke onderwijskansen al dan niet bevordert, werd in beide onderzoeken niet beantwoord.
 
Op basis van deze onderzoeksresultaten zeggen dat de werkingsmiddelen hun doel voorbij schieten is volgens het GO! dan ook geen correcte conclusie. "Wij zien dat onze scholen de SES-middelen gebruiken voor ondersteunend materiaal zoals een boek voor thuis, het verbreden van de leefwereld door extra uitstappen te organiseren of voor nascholingen rond kansarmoede  voor leerkrachten," zegt Raymonda Verdyck. "Maar soms moeten zij inderdaad aan armoedebestrijding doen zoals in het rapport wordt aangehaald."

Maar dat is dan ook cruciaal om gelijke kansen te waarborgen. "De bedoeling van deze gedifferentieerde financiering is immers om scholen met kansarme leerlingen de mogelijkheid te bieden om alle leerlingen in optimale omstandigheden te laten leren en zich te ontwikkelen," zegt Verdyck. "Dit rapport toont nergens aan dat daar niet op wordt ingezet."
 
"Natuurlijk moeten we bekijken waar het beter kan. Een goede opvolging van hoe scholen dit geld besteden en van het effect dat dit heeft op de leerlingen is belangrijk," vindt Verdyck. "Maar scholen moeten wel de vrijheid behouden om keuzes te maken. Mijn ervaring leert dat zij het belang van hun leerlingen altijd vooropstellen en de juiste keuze maken, afhankelijk van de context en leerlingenpopulatie waarmee de school geconfronteerd wordt."

Hoewel er in beide onderzoeken geen effectmeting werd gedaan is het GO! er vanuit zijn ervaring van overtuigd dat deze middelen ons in staat stellen om een beter welbevinden voor leerlingen te creëren en om ervoor te zorgen dat ze betere resultaten behalen. Om zo gelijke onderwijskansen te bevorderen.  
 
 
Meer informatie via

Sarina Simenon
Persverantwoordelijke
Willebroekkaai 36 - 1000 Brussel
02 790 93 89
0476 26 66 36
sarina.simenon@g-o.be
www.g-o.be
 


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 831

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1222

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1063

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1351

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1590

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 896

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 827

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10875

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1603

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1016

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1359

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1782

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder