GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Iedereen geTACCLEd

5 juni 2015 GO! internationaal ICT
GO! scholengroep Antwerpen geeft al haar leerkrachten BaO het TACCLE2 boek - digitaal leren in de basisschool als ondersteuning om ICT actief in de klas te gebruiken. Een vuile taccle? Eerder balvoordeel.

Enkele jaren gelden wierp TACCLE, een e-learninghandboek voor leraren, een vernieuwende blik op het inzetten van ICT op school, ook door leerkrachten die zich op dat vlak wat onzeker voelen. In TACCLE2, de opvolger, ligt de focus van één van de boeken op digitaal leren in de basisschool. Het bevat een stappengids om beter les te geven en te leren in je klas.

Antwerpse GO! scholen zetten in op digitalisering in het onderwijs en hechten belang aan ICT-integratie. Koen DePryck, algemeen directeur van Scholengroep 1 Antwerpen, draagt onderwijsinnovatie hoog in het vaandel en ICT is  daarbij een belangrijke tool. Het implementeren van digitaal leren is daarbij ook een hefboom voor professionalisering van de leerkrachten: het doet nadenken over hoe dingen ook anders kunnen.

De boeken van het TACCLE2 project bevatten een schat aan specifieke ideeën en tips voor leerkrachten die ertoe kunnen bijdragen dat alle leerlingen maximale ontwikkelingskansen krijgen. Koen DePryck, die zelf ook meewerkte aan de boeken, wil leerkrachten en leerlingen hiermee aansporen om efficiënt en effectief gebruik te maken van ICT in de klas.

Alle leerkrachten van het basisonderwijs van scholengroep 1 ontvingen al een gedrukt exemplaar van het boek, en in het kader van de nakende fusie met scholengroep 2 zullen ook de leerkrachten basisonderwijs van scholengroep 2 een exemplaar ontvangen. Zo krijgen de Antwerpse GO! leerkrachten en leerlingen een streepje voor.

Tom Van den Broeck is pedagogisch ICT-coördinator voor GO! basisschool Het Laerhof in Merksem en implementeerde het gebruik van iPads in de klas. Hij getuigt: "Taccle 2 biedt een uitgebreid aanbod lesvoorbeelden en -ideeën aan. De toelichting bij een platformkeuze (iOs, Google, Android) is zeer goed. Digitaal leren op school is sowieso een meerwaarde en ik geloof dat er nog meer mogelijkheden zijn."

Het TACCLE2 boek voor het basisonderwijs beschrijft 37 leuke activiteiten waar scholen niet op hoeven te besparen: álle leerlingen kunnen mee op de virtuele reis.

Het TACCLE2 project werd gecoördineerd door GO! internationalisering, voor de inhoudelijke invulling zorgde de PBD en CVO Antwerpen. Het was een internationaal project met Europese steun (LLP-programma). Alle boeken kunnen ook als pdf opgeladen worden via deze link: http://taccle2.eu/nl/books-2-2. Ze zijn niet alleen gratis maar de inhoud kan ook vrij gebruikt en hergebruikt worden op mits je de bron ook vermeldt. Voor GO! scholen en centra is een beperkte gedrukte oplage beschikbaar op aanvraag.


(Op de foto kinderlijke ICT-verwondering in GO! freinetschool De Pluim in Hoboken © Koen Daenen)


Meer informatie via

Jens Vermeersch
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
afdeling Beleid & Strategie - Internationalisering
jens.vermeersch@g-o.be
www.g-o.be/europa


Lees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1412

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1819

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 942

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1104

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

Lees meer 1302

Ken-je-Klassieken quizkids

Met 6 jaar Latijn op de teller weten ze onderhand wat het betekent om de arena te betreden en het gevecht aan te gaan. Voor de 2e keer op rij kunnen leerlingen van GO! atheneum Lier naar de finale van de Grote-Ken-je-Klassiekenquiz in Leiden.

Lees meer 778

Tweede leven voor handboeken Engels

Op initiatief van leerkrachten An Gilis en Eva De Hert vinden de handboeken Engels die ze in GO! atheneum Keersbergen vervangen hun weg naar leerlingen in Kenia. Tweedehands voor de derde wereld? Zelfs in deze pan-internettijden is dat geen slecht idee.

Lees meer 703

Op congres in Europic Park

De armworsteling tussen Griekenland en Europa dagelijks in het nieuws bewijst de grote impact van de Unie op ons leven. Voor 8 leerlingen van GO! atheneum Avelgem aanwezig op het 21e congres van het EJP is het vast en zeker boeiende discussiestof.

Lees meer 1615

Succes in 3D

3D zit in de lift. En in die lift zitten sinds kort ook drie 3D-denkende tieners uit Tienen. De drie meisjes uit het GO! atheneum uit de suikerklontjesstad bedachten een concept waarmee ze de wedstrijd “Maak je lessen boeiender met 3D-printing” wonnen.

Lees meer 1984

Vernieuwende leerscenario's maken school

3 februari 2015 AD

ICT Onderwijsvernieuwing

Op woensdag 21 januari ging een mediaploeg in opdracht van het Ministerie van Onderwijs filmen in de Ieperse GO! middenschool op Campus Minneplein. Hun vernieuwende aanpak wordt straks een ‘schoolvoorbeeld’ voor andere scholen.

Lees meer 1591

Innovatie en ICT in een Europese context

8 december 2014

GO! internationaal ICT

Wanneer het aankomt op digitale innovatie speelt het GO! een voortrekkersrol. Getuige daarvan deze 3 Europese projecten waarin i-teachers, e-learners en lab-geeks de hoofdrol spelen.

Lees meer 2382

Bruggenbouwers in actie

Een metafoor die een eigen leven ging leiden zorgt voor een mooie samenwerking tussen GO! scholengroep Brussel en twee technische scholen in Albanië. De kracht van positief denken en handelen.

Lees meer 2209

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder