GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 22 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Perpetuum techmobile: techniek en wetenschap onderweg

Wetenschap en techniek zijn nog nooit zo bepalend geweest om de wereld vorm te geven en daarom horen ze ook sterk aanwezig te zijn in ons onderwijs. GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven duwt alvast flink aan de kar met hun prijswinnende TECHMOBIEL.


Woensdag 27 mei kreeg GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven in de koninklijke serres van Laken te horen dat hun techmobielproject een van de drie winnaars is van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Daarmee wordt de inspanning van de school om wetenschap en techniek dichter en concreter bij de leerlingen te brengen mooi beloond. 

Meester Wout Vanreusel:

“Enkele jaren geleden kwamen we op school op het idee om onze eigen techniek- en wetenschapsmodules te bouwen om de lessen over deze onderwerpen heel tastbaar, realistisch en onderzoekend te maken. Het was de start voor de bouw van onze houten techmobieltorens die we sindsdien inzetten als een mobiel en modulair techniekatelier. Het technisch-wetenschappelijke aspect van leerinhouden was tot dan immers ook in onze school nog te vaak onaangeroerd.”

“We waren er echter van overtuigd dat er in andere scholen ongetwijfeld al ideeën en activiteiten rond techniek en wetenschap aanwezig waren waar we zelf inspiratie konden uit putten. Daarom beslisten we om onze techmobielbox vol technisch en wetenschappelijk (les)materiaal op reis te sturen naar andere scholen in ruil voor hun goede praktijkvoorbeelden die we vervolgens op een website verzamelden: www.techmobiel.be. De respons was overweldigend.”

Het jaar daarop werden duurzame en wendbare aluminium techmobielmodules gebouwd, mede op basis van de ervaringen van de scholen met de eerste houten techmobiel.

Elke techmobielmodule herbergt een schat aan materialen om zowel rond houtbewerking als elektriciteit, magnetisme, mechanica en andere aspecten te experimenteren. Dankzij de steun van het bedrijfswezen herbergt de techmobiel ook een breed gamma aan handgereedschappen en elektrische gereedschappen. Het techmobielproject is een driespan van tastbare materialen, didactisch bewerkte inhouden en diverse samenwerkingsverbanden die het project voortdurend optimaliseren. De inhoudelijke werking van de techmobiel wordt gevoed door de input van collega’s in heel Vlaanderen maar ook door enkele cruciale samenwerkingsverbanden.

Voor de materiële omkadering sprongen talloze bedrijven met veel enthousiasme mee op de kar.
De techmobiel doorkruist ondertussen heel Vlaanderen en prikkelt jaarlijks de nieuws- en leergierigheid rond techniek en wetenschap van honderden kinderen. 
 
Het techmobielproject van GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven werd derde laureaat van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Woensdag 27 mei trok een delegatie van de Appeltuin naar de serres in Laken voor de prijsuitreiking. Sfeerbeelden van de prijsuitreiking vind je op deze blog van het techmobielproject.


De techmobiel is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfswezen en overheid.


Meer informatie via

Wout Vanreusel
leerkracht GO! basisschool De Appeltuin
0498 35 80 22
klas.wout@appeltuin.be
www.techmobiel.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1230

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1068

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1365

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1070

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1462

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1470

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 794

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 715

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 817

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 906

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 817

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 863

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder