GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 22 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

School met dansvoetjes

1 juni 2015 Capaciteit Infrastructuur
GO! basisschool De Springplank in Brugge heeft er een gloednieuw gedeelte bij. En niet zomaar het eerste het beste. De nieuwbouw won zopas de vierjaarlijkse Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen onder meer vanwege zijn gracieuze dansbeweging.

Scholenbouw en Vlaanderen, de twee vormden de afgelopen decennia niet meteen een succesvol paar. Nogal wat scholen kampen immers met verouderde of onvoldoende infrastructuur. Toch zijn er ook lichtpunten en daar is de nieuwbouw van GO! basisschool De Springplank in Brugge een voorbeeld van.

De Brugse nieuwbouw is zopas laureaat geworden van de Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen. Een prijs die om de vier jaar wordt uitgereikt aan een architectuurrealisatie in West-Vlaanderen of van de hand van (een) West-Vlaamse architect(en).

Om je een idee te geven van het prijswinnende gebouw kan je uiteraard de foto hiernaast eens goed van nabij bekijken of langsgaan in de H. Losschaertstraat in het centrum van Brugge. Maar wie kaas lust van bloemrijke juryverslagen zal zich ongetwijfeld ook bij dit stukje motivatieverslag van de jury iets moois kunnen voorstellen.

"Binnen de historische context van Brugge, en in het bijzonder binnen het relatief homogene neogotische schoolcomplex ontwierpen Tom Thys architecten & Carton 123 een discreet doch doortastend ensemble van klassen. Het bakstenen bouwvolume voert niet alleen een beheerste pas-de-deux met de bestaande school; door de klassen op de verdieping te laten uitkragen, ontstaat er op een uiterst vanzelfsprekende manier een overdekte toegang en speelplaats. Ondanks de schaarse publieke middelen staat hier een architectuur van de soberheid die qua ruimte en beleving toch een genereuze indruk maakt. Basisschool De Springplank markeert een soort standaard, een schoolvoorbeeld van publieke architectuur die eenvoud en dienstbaarheid als norm stelt."

Mooi dat de nieuwbouw in Brugge heeft gezorgd voor dit bijzonder stukje architectoraal proza met danspasjes maar vooral ook fijn dat iedereen in De Springplank in Brugge die er lesgeeft of -krijgt weer ruim onder dak zit. Een dikke proficiat voor het team van GO! infrastructuur dat aan dit nieuwe schoolgedeelte heeft meegewerkt.


Meer informatie via
 

Lily Van Bergen
directeur GO! basisschool De Springplank Brugge
050 33 39 92 - 0476 78 15 01

Wesley Vanbavinckhove
0476 78 15 04
brugge-despringplank@g-o.be
www.brugge-despringplank.be  

Peter Lacres
GO! infrastructuur Gent
09 242 48 21
peter.lacres@g-o.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1069

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1463

Meer dan 200.000 leerlingen in het GO!

16 februari 2016

Capaciteit

Het GO! telt op dit moment 200.440 leerlingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingentelling van februari. In de OKAN-klassen van het GO! zitten op dit moment 1.356 leerlingen, het aantal OKAN-leerlingen is bijna verdubbeld sinds september 2015.

Lees meer 4437

GO! vraagt eerlijkheid in debat over problematiek scholenbouw

30 april 2015

Infrastructuur Nieuwbouw

Afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Raymonda Verdyck noemt de uitspraken van Lieven Boeve over de verdeling van middelen voor capaciteitsuitbreiding onheus en onjuist.

Lees meer 1740

Samen sterk

Per 1 september 2015 is er in Mechelen een nieuwe GO! middelbare school: Busleyden Atheneum. Met een 90-tal studieopties, 2000 leerlingen en 5 campussen zal het de grootste SO-school van Mechelen zijn. De voordelen van groot- en kleinschaligheid bijeen.

Lees meer 2173

Een goedgekozen combinatie

Een school is geen eiland. Het Erasmusatheneum in Deinze weet dat en speelt daarom bewust in op de arbeidsmarkt en de regionoden. Vanaf september start ze met de richting schilderen-decoratie - uniek in de regio - i.s.m. VDAB en de schildersverenigingen.

Lees meer 1893

Kunnen we het maken? Nou en of!

7 april 2014

Capaciteit

Soms moet er in het leven snel gehandeld worden. Dan komt ervaring en professionaliteit goed van pas. En dat is precies wat ze in GO! scholengroep Brussel aan de dag legden bij de versnelde uitbreiding van GO! basisschool De Telescoop in Laken.

Lees meer 1369

GO! bouwt nieuwe campus in Sint-Niklaas met 'Scholen van Morgen'

15 oktober 2013

Capaciteit Infrastructuur PPS/DBFM

Vandaag legde minister Pascal Smet de eerste steen van de GO! Campus Aangepast Onderwijs in Sint-Niklaas. Drie GO! instellingen worden er verenigd tot één volwaardige campus voor leerlingen met specifieke onderwijs- en opvangbehoeften.

Lees meer 2878

Bewust kiezen voor het TSO of BSO: “Vandaag kan je doctoreren in de technologie”

Het TSO en het BSO blijven kampen met een negatief imago, ondanks alle inspanningen van de voorbije jaren om de infrastructuur en educatieve leeromgevingen te actualiseren. Toch heeft het heel wat troeven in handen voor onze jongeren, bewijzen de verhalen van Niels Deprez en Jan Van Hecke.

Lees meer 6769

GO! opent passiefschool in Etterbeek

5 november 2012

Infrastructuur Milieu Nieuwbouw

Op maandag 5 november opende de eerste passiefschool van het GO! zijn deuren. Het gaat om de basisschool van het GO! atheneum van Etterbeek. Deze passiefschool is zo gebouwd dat ze bijna geen verwarming en koeling nodig heeft.

Lees meer 2932

“Ik was een verschrikkelijke streber”

2 oktober 2012

Capaciteit

Mediapersoonlijkheid Daisy Van Cauwenbergh ging altijd met veel plezier naar haar GO!-school: het KTA Redingenhof in Leuven. Ze is van nature erg leergierig en een vat vol nutteloze weetjes.

Lees meer 2544

Een integraalplan voor Antwerpen

19 september 2012

Capaciteit Nieuwbouw

De infrastructuur afstemmen op het onderwijsaanbod. Dat is kort gezegd het doel van een integraalplan. In het kader van GO! 2020, het strategisch plan van het GO!, ontwikkelde de afdeling infrastructuur een integraalplan voor scholengroep 1 in Antwerpen.

Lees meer 3036

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder