GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een boek als mascotte

In GO! freinetschool De Tinteltuin in Zoutleeuw zette zowat het hele schoolteam zich achter de creatie van een eigen leesboek voor de leerlingen. Het resultaat is zo mooi dat ‘Fien de slak’ er ondertussen de status van schoolmascotte heeft verworven.


In de boekenkast van Joost de mus staat een heel dik boek. ‘Wiskunde’ staat erop.
Fien ziet dat boek. “Joost, wat is kuswinde?”

Zo begint een van de hoofdstukken uit het boek ‘Fien de slak’ van GO! freinetschool De Tinteltuin in Zoutleeuw. ‘Fien de slak’ is het eerste kinderleesboek dat geschreven, geïllustreerd en gemaakt is door leerkrachten en ouders van leerlingen en oud-leerlingen van de school.

Het eerste verhaaltje over Fien de slak kwam van meester Bart. Het idee voor de slak als hoofdpersonage van het boek groeide uit een knutselwerkje in papier-maché dat de kindjes in de klas hadden gemaakt. Het voorbeeld van meester Bart werkte aanstekelijk. Ook de andere leerkrachten voelden plots de schrijfmicrobe. Juf Karen, juf Leen, juf Goedele, juf Lore en juf Iris grepen naar hun laptoptoetsen en verzonnen een verhaal voor Fien de slak.

Het boek is geschreven met de ‘alfabetcode’ van professor Erik Moonen (taaldocent aan de Universiteit Hasselt en auteur van het boek ‘Dwaalspoor Dyslexie’) in het achterhoofd. Een leesmethode voor kinderen die dyslexie een hak wil zetten en van elke lezer een vlotte lezer wil maken door een aantal principes in acht te nemen zoals schrijven en lezen sterk aan mekaar te koppelen en te starten met eenvoudige spellingpatronen. Ook de prof schreef voor 'Fien de slak' een verhaal.

Het boek is een echt pareltje geworden en is in de Tinteltuin ondertussen uitgegroeid tot een echte mascotte. Niet in het minst dankzij de knappe illustraties van papa Phil en kleuterjuf Ragna en de finale vormgeving door twee ouders van oud-leerlingen.

Fien de slak mag dan wel echt een kind van de Tinteltuin zijn, het beest zal zich even goed ook in een andere school op haar gemak voelen. Interesse om het leesboek te kopen? Neem dan contact op met de ouders van Fien in GO! freinetschool De TintelTuin in Zoutleeuw via 011 78 13 29 of secretariaat@tinteltuin.be.

Via deze link krijg je alvast een idee van de wereld van Fien de slak.


Meer informatie via

Iris Pauwels
coördinator GO! freinetschool De Tinteltuin Zoutleeuw
011 78 13 29
iris.pauwels@scholengroep11.net
www.tinteltuin.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1276

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1412

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1498

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 828

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 855

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 942

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 851

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 767

Samenwerking van goud aan fiets van hout

GO! KTA Dendermonde en HoGent hebben samen een unieke fiets ontwikkeld: 100% van hout. Wielen, trapas, ja zelfs ketting, alles is van hout. Twee jaar lang is er in alle stilte aan gewerkt. Straks wordt het uurrecord ermee aangevallen. Hout vasthouden!

Lees meer 2355

Leerling-lekkerbekken

Drie teams van het 6e jaar sociaal technische wetenschappen van GO! atheneum Avelgem gingen de lekkere uitdaging van Fevia Vlaanderen aan om mee te dingen naar de gelijknamige trofee die jongeren wil stimuleren creatief met voedsel aan de slag te gaan.

Lees meer 963

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

Lees meer 1302

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder