GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Radio Romeo royaal beluisterd

Vier jaar geleden onstond tijdens een les elektriciteit bij meester Sander Van Hoeck in GO! freinetschool De Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek 'Radio Romeo'. Woensdag, 27 mei, mochten de meester en zijn klas 'het gaan uitleggen' aan Koningin Paola.

Woensdag 27 mei heeft Hare Majesteit Koningin Paola in de Serres van Laken de diploma’s uitgereikt van de naar haar vernoemde Prijs voor het Onderwijs. Tweede laureaat langs Vlaamse zijde was Sander Van Hoeck van GO! freinetschool De Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek.


Project van GO! freinetschool De Klimpaal valt in de prijzen

Het winnende project van Sander Van Hoeck heet 'Radio Romeo, radiogolvend vanop de speelplaats de schoolmuur over'. Elke vrijdag gaat Radio Romeo de speelplaats-ether in en zijn er het nieuws, interviews, de blik over de schoolmuur en natuurlijk veel verzoekjes! De radiomakers bereiden het programma voor en kruipen zelf achter de knoppen. Het publiek luistert en danst.


Hoe het groeide


Het project ontstond vanuit de lessen elektriciteit toen ook geluid aan bod kwam. Zo werd op initiatief van de leerlingen vier jaar geleden met de hele klas een radioproject uitgewerkt waarbij de verschillende aspecten van radio aan bod kwamen zoals presenteren, nieuwsberichten selecteren en inlezen of hitlijsten samenstellen. Toen de radio uitgroeide tot een heuse schoolradio was Radio Romeo geboren. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst het project uit te breiden naar de buurt van de school.


Breed ervaringsgericht

Met dit project wordt een brede kijk op taal ontwikkeld. Kinderen ontdekken al doende wat ze met taal allemaal kunnen doen. Of het nu gaat om gedichten of nieuwsberichten schrijven, interviews afnemen, verhaaltjes verzinnen of bindteksten voor de liedjes. Maar ook hun algemene kijk op de wereld verbreedt via de nieuwsitems die hen bewuster en meer betrokken maakt bij wat er in de wereld allemaal gebeurt.

Verder komen via dit radioproject ook verschillende stijlen, culturen en interesses aan bod. Dat laatste geeft de gelegenheid om zowel technisch ingestelde als meer mondige en taalvaardige kinderen hun ding te laten doen. En omdat de hele radio in eigen handen ligt, moeten zo ook leren omgaan met timing en taakverdelingen. Ook pure creativiteit krijgt een kans via de liedjes die sommige kinderen zelf schrijven.


Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs

Deze prijs bekroonde dit jaar leerkrachten uit het basisonderwijs die een origineel pedagogisch project bedacht hebben dat kwaliteitsonderwijs nastreeft en blijk geeft van creativiteit en innovatie. De Prijs wordt georganiseerd voor alle netten in de twee gemeenschappen. Zowel voor het Nederlandstalig als het Franstalig onderwijs waren er telkens drie laureaten geselecteerd.


Meer informatie via

Anneke Claus
directeur GO! freinetschool De Klimpaal
anneke.claus@g-o.be
02 411 56 04

Sander Van Hoeck
laureaat & leerkracht De Klimpaal
sander.vanhoeck@gmail.com 
0479 68 41 64

Eddy Johnson
communicatieverantwoordelijke
eddy.johnson@sgrbrussel.be
0476 84 23 56


Op de foto: in het midden meester Sander met diploma naast koningin Paola en Anneke Claus. Verder ook minister Hilde Crevits en de voorzitter van de Vlaamse jury, Philippe Bioul, enkele collega’s en leerlingen van De Klimpaal.


Lees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1412

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 806

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 942

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1104

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 851

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 767

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Lees meer 853

Leerling-lekkerbekken

Drie teams van het 6e jaar sociaal technische wetenschappen van GO! atheneum Avelgem gingen de lekkere uitdaging van Fevia Vlaanderen aan om mee te dingen naar de gelijknamige trofee die jongeren wil stimuleren creatief met voedsel aan de slag te gaan.

Lees meer 963

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder