GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
maandag 19 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Ballonvaarders met afstandsbediening

4 mei 2015 BB Wetenschappen
Hoe onderzoek je het best de stratosfeer? Door zelf naar de ruimte te trekken uiteraard! Dat dachten ook Maxime Vandenbosch en Bas van Beusekom, leerlingen van 6 wetenschappen-wiskunde in het GO! atheneum (KA) Tervuren.

Een ruimtereis zit er niet meteen in, maar wat als je een camera met GPS de ruimte instuurt? "We kozen twee jaar geleden voor de richting wetenschappen-wiskunde omdat we het een uitdaging vonden om aan de hand van experimenten zelf dingen te kunnen onderzoeken en daaruit te leren", aldus Bas en Maxime. "In ons laatste jaar wordt er van ons verwacht dat we werken aan een onderzoekscompetentie voor een wetenschapsvak. We moeten dus zelf een experiment bedenken en verslag uitbrengen. Wij zijn altijd al gefascineerd geweest door de ruimte. Vandaar dat we kozen om elementaire verschillen te onderzoeken tussen de aarde en de stratosfeer."


Het experiment

Als alles goed loopt, laten Maxime en Bas vlak voor het hemelvaartweekend, op woensdag 13 mei, hun stratosfeerballon in Leefdaal op. "We zijn van plan om drie verschillende aspecten van de stratosfeer te onderzoeken. Eerst en vooral letten we op al het waarneembare. We onderzoeken op welke hoogte het donker wordt, wanneer de blauwe gloed rond de aardbol waarneembaar wordt, op welke hoogte de aarde zijn bolle vorm krijgt en met welke snelheid het donkerder wordt. Verder willen we onderzoeken hoe de hoeveelheid straling zich verhoudt ten opzichte van die hier op aarde. Is het stralingsgehalte hoger of lager? Hoe komt het dat er een verschil is? Enzovoort. Ten slotte willen we ook kijken of je in de stratosfeer meer energie uit het zonlicht kan halen dan hier op aarde", legt Maxime uit.

Het oplaten van de ballon en het uitvoeren van deze experimenten is natuurlijk niet vanzelfsprekend. "Gelukkig konden we rekenen op steun van de school en van onze sponsor KBC. Uiteindelijk komt er een hoop materiaal aan te pas", vertelt Bas. "Voor het oplaten hebben we een stratosfeerballon nodig maar ook een parachute en helium. Voor onze experimenten kochten we een camera, een GPS, een dosimeter en een voltmeter. Daarnaast hebben we ook hot packs gekocht om alle toestellen op temperatuur te houden."


Maak het mee!

Op woensdag 13 mei staat de lancering gepland. Dan wordt het afwachten wanneer Bas en Maxime de resultaten van hun experimenten terug vinden. "We willen ook zoveel mogelijk mensen betrekken bij ons project en zo onze kennis en inzichten delen. Op zaterdag 9 mei, tijdens de opendeurdag van onze school, geven we tussen 14 en 17 uur uitleg aan medeleerlingen en bezoekers. Iedereen is welkom", zegt Maxime.

In GO! atheneum Tervuren staat leergierigheid centraal. Met dit soort experimenten zetten leerlingen de leerstof om in de praktijk. Een gewone les wordt door dit project een bron van leerplezier waarbij leerlingen geïnspireerd en uitgedaagd worden.


Meer informatie via

Bram Bartholomees
adjunct-directeur
02 766 11 11
bram.bartholomees@sgr10.be
www.katervuren.be 
Lees ook

Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap

Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november. “Onze proefjes en demo’s zijn gericht op kinderen van tien tot twaalf jaar die wild van wetenschap en techniek zijn."

Lees meer 1063

Biobrons voor Brendan Saux (van het GO!)

28 augustus 2015

Wetenschappen

Vakantie of niet, voor 2260 scholieren stond de week van 12-19 juli in het teken van een examen biologie van het hoogste niveau op de Internationale Biologie Olympiade in het Deense Århus. Brendan Saux van GO! atheneum Oostende pakte er brons.

Lees meer 768

Perpetuum techmobile: techniek en wetenschap onderweg

Wetenschap en techniek zijn nog nooit zo bepalend geweest om de wereld vorm te geven en daarom horen ze ook sterk aanwezig te zijn in ons onderwijs. GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven duwt alvast flink aan de kar met hun prijswinnende TECHMOBIEL.

Lees meer 1133

De CampusKRAKs

27 mei 2015

Leerzorg Wetenschappen

Sommige leerlingen hebben wat extra uitleg nodig, andere extra uitdaging. In GO! campus Het Spoor in Mol kunnen leerlingen met een neus voor wetenschappen en wiskunde het spoor van hun talent volgen in de KRAK-module.

Lees meer 1336

Topfit in natuurwetenschappen

19 mei 2015

Evenementen Wetenschappen

Op 17 mei was er de proclamatie van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen in Leuven. Daniël Withoeck, leerling 4 Latijn van GO! Erasmusatheneum in Deinze was er ook. Voor een afspraak met de gouden medaille op de Junior Olympiade Wetenschappen.

Lees meer 988

Hersenspeleologie

Van al onze organen zijn de hersenen ongetwijfeld de intrigerendste. Geen wonder dat velen er gefascineerd door zijn. Zo ook de zesdejaars van GO! atheneum en leefschool De Tandem in Eeklo die dat op Meeting of Minds for Youth met verve aantoonden.

Lees meer 1377

Moon fever

Elke dag komt de zon op. Maar het gebeurt maar eens om de zoveel tijd dat de maan roet in het eten komt gooien en ons het zicht erop ontneemt. Een zonsverduistering laat je niet ongezien voorbijgaan. Vinden ze ook in GO! atheneum Tienen.

Lees meer 1219

Samen zonnekijken, smile!!!

20 maart 2015 PL

Wetenschappen

In de ochtend van vrijdag 20 maart beleven alle leerlingen van de GO! athenea Gentbrugge en Merelbeke en GO! tuinbouwschool Melle live tijdens de schooluren een gedeeltelijke zonsverduistering.

Lees meer 1164

Creatief met vaccin

Kennis toepassen, ideeën uitwerken, samenwerken met leerlingen uit andere scholen, de wereld helpen met een goed concept én de hoofdprijs winnen, dat is wat Margot Maes van GO! atheneum Pitzemburg deed op de creativiteitsmarathon van essenscia Vlaanderen.

Lees meer 1145

Handig met robots

503 jaar geleden liet Erasmus zijn Lof der Zotheid op de wereld los. En zot zijn ze nog steeds in het Erasmusatheneum in Deinze. Toch zot van technologie. En dat zorgt ook voor knappe prestaties, van robothandyman Sibbe Van Looveren op Technologica bv.

Lees meer 1720

Proefbuisleerling reageert positief op olympische test

16 juni 2014

Wetenschappen

Hoe bruisend interessant het ook moge zijn, chemie is voor veel leerlingen toch een vak waarmee het lastig reageren is. Maar sommigen lijken er wel voor geboren, zoals Alexander Soetewey uit GO! atheneum Tienen. Hij werd 3e op de Vlaamse Chemie Olympiade.

Lees meer 1237

Wiskunde leren spelen

Wiskunde zien we vaak als een killervak, maar wie koelbloedig durft volhouden als het moeilijker wordt kan soms ook wel vruchten plukken. Dat is wat ze ervan vinden in GO! atheneum Dendermonde. Met een finaleplaats in de Wiskunde Olympiade tot gevolg.

Lees meer 2087

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder