GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een totem voor wederzijds respect

Bij de indianen is het een vertrouwd beeld, de totem, een ijkpunt vol waarden en symboliek voor de hele gemeenschap. Aalst heeft er nu ook eentje. Een die wederzijds respect belichaamt. Met dank aan de stichting UnitedHumans en GO! atheneum Aalst.

Voor het atheneum in Aalst is iedereen gelijkwaardig en hoort ook iedereen erbij. En de school geeft deze waarden ook heel bewust mee aan de leerlingen zodat ze opgroeien tot mensen die deze waarden zelf ook willen en zullen uitdragen naar de wereld rondom hen.

Dat gebeurt binnen de school het hele jaar door zowel in de lessen zelf als erbuiten maar ook via samenwerking met organisaties buiten de school, zoals deze keer met de stichting UnitedHumans. UnitedHumans is een jonge stichting die zich inzet voor de verspreiding van wederzijds respect door de nadruk te leggen op ‘elkaar echt trachten te begrijpen’.

Op maandag 23 maart huldigden UnitedHumans en GO! atheneum Aalst samen met de burgemeester en enkele schepenen van Aalst een totem-eenheid in die het initiatief visueel kracht moet bijzetten.

De Totem-eenheid bestaat uit drie elementen en richt zich zowel naar de kinderen, met het opschrift ‘Samen Spelen, Samen Delen’ (het eerste element van de totem), als naar de volwassenen, bij wie Wederzijds Respect centraal staat (het tweede element van de totem). Het derde element nodigt vervolgens allen uit om zijn of haar ‘hertaling’ van deze houdingen aan te brengen op de vrijstaande zijden ervan.

De totem-eenheid moet een blijvend baken worden dat iedereen eraan herinnert om actie te ondernemen. Actie en daadkracht van individuele mensen voor een wereld met meer betrokkenheid, meer gezond verstand en meer verantwoordelijkheid van ieder van ons.

De leerlingenraad van de school heeft als eerste oefening enkele voorbeelden uitgewerkt van hoe zij Wederzijds Respect in hun leefwereld kunnen toepassen. Dat doen ze door met neergeschreven engagementen of slogans van ruim 500 leerlingen deel te nemen aan een wedstrijd. De meest waardevolle inzendingen zullen later op het jaar worden voorgesteld in de Senaat. De bezoekers van de Opendeurdag van het atheneum op zaterdag 28 maart kunnen die dag alle slogans ontdekken. Maar er is meer: Aalstenaars, bezoekers en toeristen kunnen een UnitedHumansplaket winnen: tweet je #UHSelfie bij de #UHTotem mét je quote @UnitedHumans.

De totem-eenheid aan de Graanmarkt is niet alleen een mooi monument maar dient ook als inspiratiebron: Jij kan het verschil maken!


Meer informatie via

Marie-Paule Haegeman
directeur GO! atheneum (KA) Aalst
directie@atheneumaalst.be
www.atheneumaalst.be
Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1381

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1629

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1382

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1479

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1490

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 784

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 734

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 923

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder