GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 18 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Houtdesign op wielen

Nu met Milaan-San Remo het nieuwe wielerseizoen definitief uit de startblokken is, kon de afdeling houtbewerking van GO! atheneum Victor Horta in Evere geen beter moment kiezen om hun Horta-fiets in de etalage te zetten: op de cover van ‘metro’ nog wel.

Bart Uyttersprot, technisch adviseur van Victor Horta:

“De afgelopen (school)jaren kwam onze school al meermaals positief in de nationale pers. Gaande van de school die gratis tickets voor Walibi uitdeelde aan de leerlingen die steeds op tijd kwamen tot de directie die leerlingen, voor de eerste schoolbel, met de fiets ging opzoeken en aanmanen om op tijd naar de school te gaan. Het project van dit schooljaar heeft niets te maken met een of ander project rond het spijbelen maar is volledig gelinkt aan de wielersport.
 
Zo heeft onze houtafdeling een fiets ontworpen volledig uit hout. Geen enkele metalen schroef, geen enkele metalen verbinding, geen enkel metalen kantwiel, geen metalen velgen, geen metalen stuur, geen rubberen banden… enkel uit hout, 100% hout!
 
Misschien zal u in het verleden al gehoord hebben van de zogenaamde Splinterbike, een ontwerp van een Brit. Deze fiets was ook 100% uit hout maar had de beperking dat deze enkel rechtdoor kon rijden. Onze ontworpen HORTA-fiets heeft deze beperking niet, integendeel.
 
Als school zijn we bijzonder trots op onze Belgische primeur.
 
De HORTA-fiets werd afgelopen week uitvoerig getest op een wielerpiste. De komende weken zullen we onze tweewieler hier en daar nog wat verfijnen. Meer nog, het is de bedoeling om tegen het eind van het schooljaar een snelheidsrecord (momenteel staat dit met 18,11 km/u op naam van de ontwerper van de Splinterbike) en een werelduurrecord (een uur rijden op een piste) te vestigen met onze HORTA-fiets.
 
We gaan deze uitdaging aan in samenwerking met een gewezen wielerkampioen. De naam van deze wielerkampioen zal binnen een aantal weken bekend gemaakt worden. De komende maanden zal hij zijn conditie bijstellen op de HORTA-fiets.
 
De HORTA-fiets werd ontworpen door onze leerkracht houtbewerking en vervaardigd met de hulp van de leerlingen van 5B houtbewerking tijdens de praktijklessen.
 
Voor al de liefhebbers: De Horta-fiets heeft een versnelling van 52x13, is gemaakt uit 133 houten onderdelen en weegt ongeveer 30 kg. In totaal werd er 400 uur aan gewerkt.
 
Op het einde van het project, na de 2 recordpogingen, zal de fiets per opbod verkocht worden voor een goed doel."


Meer informatie via

Bart Uyttersprot
technisch adviseur GO! technisch atheneum Victor Hortaschool
0495 11 60 23
victorhortaschool@outlook.be

Ivo Broeckx
directeur
02 726 18 89 

 


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1220

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1357

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1458

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 832

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 764

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 789

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 813

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 902

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1064

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 812

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 858

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 836

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder