GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Snuffelen aan je droomjob

27 maart 2015 SL Brede open school Kwaliteitszorg Secundair onderwijs Zorg
Om de kloof tussen droom en daad te overbruggen is het goed al eens de droom af te tasten. De vijf- en zesdejaars van GO! atheneum Dendermonde namen daarom deel aan Dreamday, een ontmoetingsdag tussen jongeren en professionals op de werkvloer.

Bijna klaar met het middelbaar

Binnen enkele maanden is het zover voor de zesdejaars: het middelbaar zit erop, nog even zomervakantie en dan verder studeren aan een hogeschool of universiteit. GO! atheneum (KA) Dendermonde maakt de leerlingen bewust dat het belangrijk is een studiekeuze te maken die aansluit op hun eigen persoonlijkheid en capaciteiten. Wat bij die keuze ook helpt is een correct beeld krijgen van wat die toekomstige droomjob echt inhoudt. En daarbij kan Dreamday van pas komen.


Persoonlijk en concreet

‘Dreamday’ is een nationale ontmoetingsdag tussen jongeren van 16-19 jaar en gemotiveerde professionals. De leerlingen bezoeken de getuigen op hun werkplek en lopen enkele uurtjes mee. De professionals vertellen met passie over hun beroep en hun loopbaan. Zo helpen ze de kloof tussen de schoolbanken en de werkvloer te overbruggen.

Op basis van persoonlijke interesse kozen de leerlingen zelf hun droomgetuige en zo trokken meer dan dertig verschillende groepjes leerlingen uit het atheneum van Dendermonde op donderdag 19 maart naar alle hoeken van het land.

Vier meisjes uit 6 Wetenschappen-Talen staken de taalgrens over om in het Centre Hospitalier Régional de Namur te luisteren naar het verhaal van chirurg-orthopedist Bernard Woitrin. Mira Hollants-Van Loocke vertelt: “Deze uitstap heeft Margot, Chloë, Deloris en mij ontzettend verrast! Met tegenzin zaten we deze ochtend 2 uur op de trein en bus, maar eenmaal in het ziekenhuis in Namen aangekomen bleek dat we een hele bijzondere rondleiding kregen. Eerst passeerden we via de spoedafdeling, de intensive care enzovoort. Als laatste mochten we live achter glas naar een rug-,knie-, hart- en heupoperatie kijken! Dit hadden we nooit verwacht en was dan ook zeer indrukwekkend. Wij hebben deze uitstap gekozen omdat we alle vier graag geneeskunde willen studeren en ons daarna willen specialiseren in een bepaalde tak van de chirurgie.”

Een groepje van vijftien leerlingen trok naar Brussels Airport om te luisteren naar de getuigenis van Data Services Officer Kris De Bolle. Voorzien van een speciale bezoekersbadge kregen de leerlingen niet enkel zijn verhaal, maar ook een hele rondleiding in delen van de luchthaven die je als passagier nooit te zien krijgt. Lennert Mertens uit 5 Economie-Talen is al van jongs af aan gefascineerd door vliegtuigen: “Het zou mooi zijn mocht ik een job in de luchtvaart kunnen krijgen. Het liefst zou ik piloot worden, maar vandaag vond ik het vooral interessant om te zien hoe enorm de organisatie van zo’n luchthaven is.”  Brussels Airport biedt inderdaad heel veel werkgelegenheid. Anaïs Bonnaffé uit 5 Humane Wetenschappen vertelt: “Ik weet nog niet precies wat ik ga studeren, maar ik denk aan toerisme. Daarom wou ik vandaag graag het verhaal van mijnheer De Bolle horen, die ook toerisme heeft gestudeerd. Het was interessant te horen hoe hij is opgeklommen binnen dit bedrijf en hoe hij gespecialiseerd is.”

Sommige leerlingen hoefden het atheneum in Dendermonde niet te verlaten voor Dreamday, want ook op school zijn droomjobs en enthousiaste professionals te vinden. Zo volgde Simon Martin uit 6 Humane Wetenschappen een dagje Merlijn Nimmegeers, de ICT-coördinator van de school.


Eerst dromen dan daden

Om ergens te geraken moet je werken en zelfs hard. Maar wanneer je de juiste keuzes maakt en erin gelooft, dan kan dat ook. Dit is één van de vele lessen die de leerlingen op Dreamday meegekregen hebben. Nu komt het erop aan zelf de toekomst in handen te nemen. De meeste zesdes weten al wat ze gaan studeren, de vijfdes zijn op Dreamday nog eens extra geprikkeld om grondig op zoek te gaan naar wat bij hen past. Op school krijgen ze daar alle steun bij: infosessies van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, excursies naar hogescholen, universiteiten en een studie-informatiebeurs. Ook op de studienocturne van het atheneum zelf kwamen al vertegenwoordigers van verschillende studierichtingen om persoonlijk uitleg te geven. En volgend jaar opnieuw. Omdat goed kiezen belangrijk is!


Meer informatie via

Gerd De Wit
directeur GO! atheneum Dendermonde
secretariaat.ka@kad.be
052 25 17 74


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1630

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1480

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1492

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 964

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 736

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 924

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder