GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 14 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

'Leren' fietsen naar de werkplek

Sommigen onder ons ‘leren’ veel beter in concrete werksituaties. In GO! Spectrumschool Deurne sleutelen ze daar aan met ‘Pimp my bike’: een stageproject bij lokale fietsherstellers voor leerlingen 2e graad basismechanica. .


'Pimp My Bike' is een nieuw onderwijsproject van de Spectrumschool waarmee ze er leerlingen van het vierde jaar basismechanica een week stage laten volgen bij fietsherstellers in Antwerpen en omgeving. De stad Antwerpen steunt het project.


Pimp my Bike

De campus Ruggeveld van De Spectrumschool in Deurne is een sterk groeiende nijverheidsschool van het GO!. In het derde en vierde jaar van de beroepsafdeling ‘basismechanica’ leren de jongeren er fietsmechaniek. Omdat de school ervan overtuigd is dat competenties van leerlingen veel beter ontwikkeld worden met goed begeleide stages en werkplekleren hebben ze er sinds kort een extra troef in die zin bij: pimp my bike.
Al jaren levert dit de leerlingen van het 5e, 6e en 7e jaar een pak praktijkervaring op die hen na hun opleiding goed van pas komt. Maar waarom ook niet de leerlingen van de 2e graad laten proeven van die mogelijkheid en hen hun talent meteen ook al laten groeien op een werkplek buiten de school?

De afdeling onderwijsbeleid van de Stad Antwerpen zag hier zeker het nut van in en besloot mee haar schouders onder het project te steken. Zij subsidieerde dit vernieuwende onderwijsproject in het kader van hun projectwerking “Samen tot aan de Meet”. Met modern fietsherstelmateriaal konden de leerlingen voorbereid worden op de stageweek, wat vaak hun eerste kennismaking met de arbeidsmarkt was. De school zocht en vond ondertussen een 15-tal fietshandelaars bereid om de leerlingen een week te laten proeven van een realistische arbeidssituatie.


Uniek

“Vrij uniek op zo'n jonge leeftijd”, vertelt Jan Palmans, GOK*-coördinator van de school. Onze loopbaancoach liet de leerlingen zelf bellen, een afspraak maken en zich voorstellen op de werkplaats. Zo leerden ze nadenken en spreken over hun technische vaardigheden en werkpunten. De stagebegeleider van de school begeleidde en beoordeelde deze kijk- en doestage samen met de fietshersteller.”

De eerste en tweede week van februari was het aan de jongeren zelf. Hoe zouden ze het er vanaf brengen? Wat zouden ze leren wat ze niet op school kunnen leren? Zouden ze de fietshandelaars ervan kunnen overtuigen hun "Pimp my Bike-attest" te tekenen? Kregen ze straks na afloop van hun stageweek een studentenjob aangeboden bij de fietshersteller? En zou de stage misschien niet kunnen leiden tot de opstart van een fietshersteldienst op school en voor de buurt? Spannende vragen!


Meer informative via

Jan Palmans
coördinator Pimp my Bike
Spectrumschool Campus Deurne
0468 33 21 82
jan.palmans@spectrumschool.be

Bert Roos 
PR & communicatie
0499 42 51 54
communicatie@spectrumschool.be

03 328 05 00
info@spectrumschool.be
www.spectrumschool.be  

(*) GOK staat voor Gelijke OnderwijskansenLees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1293

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1129

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1421

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1125

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1516

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1528

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 770

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 864

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 955

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 910

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 871

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 776

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder