GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
maandag 21 oktober 2019
over GO!
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

Muziek

De studierichting muziek is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar en heeft drie niveaus.

Lagere graad

Doelgroep: kinderen en jongeren van 8 tot en met 14 jaar en volwassenen vanaf 15 jaar.
Kinderen en jongeren volgen 4 leerjaren en starten in het eerste jaar met notenleer en samenzang. vanaf het tweede jaar kiezen ze voor een instrumentale of een vocale opleiding.
Volwassenen moeten slechts een traject van 3 leerjaren doorlopen en beginnen samen met de notenleer onmidellijk met instrument of zang.
Aantal lesuren: minimaal 3 ½ per week.

Middelbare graad

De middelbare graad omvat 3 leerjaren. Afhankelijk van wat je kiest heb je minimaal 2 of 3 lesuren per week.
Je verdiept je verder in instrument of samenspel, zang of stemvorming.
Binnen de opleidingen instrument en zang kan je naast de klassieke scholing ook kiezen voor "jazz en lichte muziek", "algemene muziekcultuur" (waar je muziek leert beluisteren) en "muziektheorie".
Daarnaast zijn er ook nog de (theoretische) opties "algemene muziekcultuur", waar je muziek leert beluisteren en "muziektheorie".

Hogere graad

De hogere graad omvat 3 leerjaren met minimum 2 lesuren per week. Ook in deze graad veridep je verder je kennis van instrument, samenspel, zang of stemvorming. Ook "jazz en lichte muziek" worden er aangeboden.

Wil je je verder voorbereiden op het conservatorium, dan kan je je verder toeleggen op muziekgeschiedenis, muziektheorie en algemene muzikale vorming. Je kan kiezen uit wel 12 opties. De opleiding Muziek biedt een stevige basis aan jongeren die de ambitie hebben om naar het hoger kunstonderwijs (muziekconservatoria) te gaan.

 

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder