GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
maandag 21 oktober 2019
over GO!
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

Zicht op dagelijkse tijd

Het tweede pedagogisch cahier in de reeks ‘Zicht op…’. 

Een uitgave van het Publicatiefonds - september 2013 

Vorig jaar verscheen al ‘Zicht op techiek’. Het cahier beschrijft op een heel concrete wijze, met tal van voorbeelden, illustraties en didactische tips hoe kinderen over de leerjaren heen vaardigheden en inzichten in dagelijkse tijd kunnen verwerven. De nadruk ligt vooral op het technische aspect van de tijd: een jaar is opgebouwd uit seizoenen en maanden, weken bestaan uit dagen, een dag is ingedeeld in dagdelen en klokuren, enzovoort.

Vanuit het oogpunt van sociale zelfredzaamheid moeten kinderen greep krijgen op de dagelijkse tijd en vaardigheden ontwikkelen in het kloklezen, in het gebruik van kalenders om te plannen en te rekenen, het correct interpreteren van eenvoudige uurtabellen en allerlei tijdsaanduidingen. Ten slotte slaat het cahier ook de brug met het leerdomein ‘Natuur’, met name door de focus op weerkalenders.

Auteur: Benjamin Jacobs, Pedagogische begeleidingsdienst GO!

>>> Voorbeeldpagina’s bekijken en/of bestellen

 

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder