GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
maandag 21 oktober 2019
over GO!
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

Leerlingenvervoer


“Veilig naar school gaan” is een belangrijk aandachtspunt binnen het GO!
De leerlingen komen, afhankelijk van hun leeftijd en de afstand, op eigen kracht naar school, met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Een andere mogelijkheid is dat de leerlingen door ouders, vrienden of familie of via carpooling aan de schoolpoort worden afgezet.

Het GO! organiseert daarnaast zelf leerlingenvervoer in het gewoon onderwijs om de vrije keuze te garanderen. Leerlingen die binnen een redelijke afstand geen vrije-keuzeschool vinden, kunnen als ze de dichtstbijzijnde school bezoeken rekenen op gratis leerlingenvervoer. 

In het basisonderwijs bedraagt deze redelijke afstand vier kilometer, in de eerste drie jaar van het secundair onderwijs 12 km en in de laatste drie jaar van het secundair onderwijs 20 km. Deze regelgeving vind je in de omzendbrief.

In het buitengewoon onderwijs bestaat er geen “redelijke afstand”. Alle leerlingen die de dichtstbijzijnde school van hun keuze bezoeken, zijn rechthebbende leerlingen. Busvervoer voor deze leerlingen is gratis. Als deze leerlingen niet met de bus naar school gaan, hebben de ouders recht op een tussenkomst in de vervoerskosten of op een gratis abonnement van het openbaar vervoer. Op de website van onderwijs Vlaanderen staat alle info over leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs gebundeld.

Scholen worden tevens gestimuleerd om meer leerlingen met de fiets of te voet naar school te laten komen. In het GO! hebben we vanuit het gezondheidsbeleid een samenwerkingsakkoord afgesloten met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde om verkeers- en mobiliteitseducatie te propageren in de scholen. Meer hierover op onze website 'Gezondheid en welzijn'.

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder